søndag 2. mai 2010

Medieproduksjon

Jeg vil reflektere litt fra leksjonen, medieproduksjon.

Østerud, som Vettentanta, etterlyser "tilstrekelig rom for elevenes dannelsesprosesser" og peker på at det er nødvendig "å gi elevene oppgaver der kritisk-analytiske så vel som ekspressive og kreative evner blir utfordret" (2007, s.57).

Slik jeg ser det nå, står vi virkelig ovenfor en stor utfordring vedrørende "gammel" pedagogikk som hele tiden prøver å fornye seg i takt med tiden. Hvilken pedagogikk er "riktig" å bruke når man trår inn i den digitale verden. Hmmm, er det riktig å si digital verden? Vel, jeg liker egentlig ikke det utrykket. For der det er digitale verktøy, er det jo også mennesker som står bak. Alle den informasjonen som er tilgjengelig. Utrolig hvor mye tilgang vi har. Hva er "riktig" informasjon, eller hva kan brukes av informasjon som vi finner på for eksempel nettet. Hvilke programmer skal vi bruke, og hva skal vi lære elevene? Spørsmålene og utfordringene står i kø. Mange ganger tror jeg lærere kvier seg for å bevege seg ut den "digitale verden", nettopp grunnet slike ubesvarte elementer.
Hvordan kan lærere lære elever å nå dette målet som Østerud etterlyser når lærere sliter selv sliter med å navigere i den digitale verden.
Mulig noe av svaret kan ligge i å prøve å se på de digitale verktøyene som finnes, som nettopp kun verktøy og hjelpemidler. Ved å ha klare mål for hva vi skal lære, og lære bort, så tror jeg at ved å ikke miste fokus på målet, og ved det sette opp delmål underveis. Det er ikke mulig å lære seg alt, men det er alltid mulig å lære seg noe.

Østerud forklarer Vygotskys medieringsbegrep slik;
Begrepet innebærer at våre læringsprosesser skjer gjennom en eller annen form for samspill med personer i omgivelsen, og der omgivelsen bli mediert gjennom de kulturelle redskapene (artefaktene) som er for hånden. Med andre ord vil omgivelsen via slike redskaper ha betydelig innflytelse på hvordan vi orienterer oss og handler i virkeligheten. (2007 s.46)


Helt klart at vi som lærere har et stort ansvar. Vi skal lære elevene å bruke digitale verktøy, samtidig som vi vet at det har en stor innflytelse på dannelsen.
Hvis vi stopper opp og tenker tilbake ca. 20 år, som egentlig ikke er lenge siden, så ser vi en enorm endring. Hva var vanlig da, og hva er vanlig nå? Jeg ser hvertfall en stor forskjell fra da og nå vedrørende hvilken påvirkning utviklingen har hatt på vår adferd og levemåte.

Det er en fin dag!

Design

Å skrive for web betyr å fatte seg i korthet. Du skal derfor lese teksten under og beskrive det samme med så få ord som mulig uten å miste det faglige innholdet.

Tekst:
Endre bredden på kolonner
Nå er jeg sikker på at du husker frå innledningskapitlet vårt at kolonne er den stolpen som går nedover på regnearket. (Rad går bortover.;-) Er du blant dem som liker lange overskrifter på kolonner? Kanskje er det vanskelig å forkorte det du skriver? Når du skriver mye vil du trolig oppdage at du ikke alltid får plass til teksten i kolonnen. I Excel har du muligheten til å gjøre mange spennende valg. Du kan for eksempel endre bredden på kolonnene. Dette kan du selvfølgelig gjøre på mange forskjellige måter. En måte som en av sekretærene våre alltid bruker er å la markøren stå i den aktuelle cella, deretter går hun til valg på menylinja. Her velger hun Format, det fører til at hun får ned en rullegardin der hun velger kolonne, og til slutt klikker hun på Beste tilpasning. Det hun vet at hun oppnår da, er at kolonnen tilpasser seg og hun får akkurat nok plass til den lengste kolonneteksten i kolonnen. En annen måte som bror min bruker er å sette musepekeren mellom to kolonnetitler, for eksempel mellom kolonne C og D, det han oppnår da er at musepekeren endrer fasong og han tar tak og drar slik at kolonnen blir bredere eller smalere, alt etter hva han ønsker for kolonnen. Den siste metoden vi skal ta for oss her, er den jeg personlig foretrekker, jeg dobbeltklikker på streken mellom to kolonnetitler, og får da som resultat at kolonnen selv justerer seg etter beste tilpasning. Det er i grunnen nok å presentere tre metoder, men det er helt i orden om du finner din egen metode for å endre kolonnebredden. Ha en så god dag som mulig!

Brukerveiledning:
I regnearket har vi rader og kolonner. Radene er horisontale og kolonner er vertikale. Radene har har tall som angivere, og kolonner har bokstaver. Man har ofte behov for å endre kolonnebredden for at all tekst skal være synlig.

Endre kolonnebredden:

Mulighet 1: Plasser markøren i den aktuelle cellen, velg Format fra menylinjen, kolonne, beste tilpasning.

Mulighet 2: Plasser markøren mellom de aktuelle kolonnene oppe ved bokstavene. Markøren endrer seg da til en dobbelt pil. Dobbelt klikk.

Mulighet 3: Samme som mulighet 2, men isteden for å dobbeltklikke, så dra kolonnen til ønsket bredde.

Ved å illustrere dette med bilder, trenger man enda mindre ordforklaring... :)

Podcast til inspirasjon


Bruker du IKT i undervisningen? Vi vil her introdusere noen muligheter for deg! Vi har intervjuet tre ivrige personer som benytter wiki, LMS og digitale tavler! Håper dette vil trigge din nysgjerrighet!

lørdag 1. mai 2010

Avis - øvingsoppgave - Nyhetsartikkel

Her er et eksempel på en nyhetsartikkel.

http://www.dagbladet.no/2010/05/01/nyheter/innenriks/skytedrama/politiaksjon/11527772/

Stil arten som er blitt brukt er opp ned, pyramide prinsippet. Der vi får presentert sakens kjerne og dramatikk helt i førsten av artikkelen. Mye er avdekket allerede i overskrift og ingress.

Jeg vil nå se på hvilke kriterier som har blitt brukt. I følge forskere er det visse kriterier som må følges for at noe kan kalles nyhet. Øystein Sande har sammenfattet dette i ni nyhetskriterier derav minst to av kriteriene må være tilstede.

http://norsknettskole.pedit.no/web/NettskoleRessurs.axd?id=99179d3c-314d-45ab-8a7b-54a909c0b0c5

1. Aktualitet. 

Dette kriteriet er absolutt tilstede. Det med tanke på at dette har nettopp skjedd og det er nært. Spesielt for meg som bor i denne byen som artikkelen omtaler. Saken er også ukjent for folk, slik at dette er informasjon om noe som nylig har skjedd og at det er unormalt.

2. Vesentlighet.

Dette kriteriet er ikke tilstede. Denne infromasjonen har ikke relevans eller betydning for folk flest med tanke på konsekvenser. Det er kun få aktører innvolvert.

3. Nærhet

Dette kriteriet synes jeg passer her. Spesielt de som bor i byen dette skjedde. Det har også nærhet for norges befolkning i sin helhet.

4. Sensasjon

Dette kriteriet kommer nok ikke til sin rett her. Hadde det vært en kjent person innvolvert i denne saken, ville det nok vært annerledes.

5. Konflikt

Dette kriteriet passer nok inn her. Det er en konflikt med politi og andre personer, som det er lett å identifisere seg med. 

6. Eliteperson / -nasjon

Passer ikke her.

7. Konsonans.

Her må jeg være ærlig å si at jeg ikke helt skjønner dette punktet... :)

8. Nyhetskontekst.

Personlig mener jeg denne saken har det. Jeg er absolutt interresert i å få vite mer om sakens kjerne og utfall. Men noen stor etterfølgelse har det vel kanskje ikke. Men likevel velger jeg å tro at dette kriteriet er oppfylt. 

9. Omfang

Etter min mening, har jeg kommet fram til at fire av kriteriene er tilstede, og da har saken en god nyhetsverdi.

Artikkelen er også skrevet objektiv. Det er ingen meningsytring eller noe som tyder på at journalisten har noen part i saken. Det er rett fram inforamativt gjenfortalt utfra den kunnskapen journalisten sitter med i saken.